Телефон/Факс: (032) 222-04-62
Адреса: м. Львів, вул. Чукаріна, 3

Делегація Посольства Королівства Норвегії в Україні відвідали ліцей "Оріяна"

У п’ятницю, 3 грудня, делегація Посольства Королівства Норвегії в Україні відвідала Львів. Програма візиту передбачала й відвідання ліцею “Оріяна” – школи-випускниці 4 хвилі Програми «Демократична школа».
У відвертій розмові з учнівством та вчительством пан посол Ерік Сведал цікавився, які зміни відбулися в школі в результаті участі у Програмі.
✅⏩ Ініціаторка участі ліцею у програмі Оксана Сахно, заступниця директора з НВР, схарактеризувала співпрацю закладу з громадою, яка активізувалася завдяки участі у Програмі, розповіла про проєкти Громадського бюджету, фінансування на які вдалося отримати з міського бюджету. Бюджет участі для учнівства «Оріяни» – це не лише демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету, але й практичне розуміння поняття участі, оскільки діти беруть активну участь в організації голосування, а це формує їх активну громадянську позицію.
✅⏩ Голова батьківської ради Ірина Чижук зазначила , що батьківська спільнота стала інакше бачити школу. Раніше батьки не розуміли, де їхнє місце у шкільній системі: якими можуть бути їхні повноваження й відповідальність. Батьківські комітети були формальними утвореннями, в яких не хотілося брати участь, адже вони нічого не вирішували попри навіть законодавчі зміни. «Демократична школа» дала розуміння, що таке врядування й участь у прийнятті рішень. В результаті в школі було створене реальне батьківське самоврядування з окресленими повноваженнями та реальною можливістю участі в прийнятті рішень загальношкільного значення. Батьки створили правила взаємодії всередині своєї спільноти та навчилися співпрацювати зі шкільною адміністрацією. З’явилося усвідомлення, що батьки – це сила, яка потрібна школі і може на неї впливати своїми діями, вміннями й ставленням. Вони проводять майстер-класи і лекції, залучаються до проведення шкільних заходів і розробки програм. Хочуть більше впливати й на освітній процес. Пані Ірина повідомила, що пише магістерську роботу «Батьківська участь в управлінні освітніми процесами школи» на прикладі участі школи в Програмі.
✅⏩ Присутні на зустрічі президент учнівського самоврядування Дмитро Паламар та прем′єр-міністр УС Софія Костюк відзначили зростання ваги та ролі учнівського самоврядування в школі. Зміни об’єднали та надихнули активне учнівство, а дорослі стали надавати більше ваги їхнім ідеям та побажанням. Гордістю ліцею учні назвали шкільну газету Oriyana Post, в якій розповідають одноліткам важливу та цікаву інформацію, яку їм самостійно буває складно відшукати. Наприклад, пояснюють цілі сталого розвитку у поєднанні з інформацією про поточні шкільні проєкти.
✅⏩ Заступниця директора з НВР Зоряна Дідик зазначила, що завдяки участі в Програмі вчителі стали більше уваги приділяти розвитку громадянських компетентностей та об’єднувати зусилля для реалізації цієї наскрізної змістової лінії. Важливим ресурсом став для них Тулбокс для вчителів ☑️ https://www.schools-for-democracy.org/onlain-resursy/toolbox до створення якого вони й самі долучилися, взявши участь у творчих майстернях та стаючи автор(к)ами опублікованих у ньому розробок.
🍏Цікава і тепла вийшла розмова! Плануємо подальші демократичні зміни в ліцеї.

oriyana

 

Оголошення

Ліцей “Оріяна” проводить набір у перші класи на 2019-20 н.р.

Набираємо 4 класи (120 учнів) за програмою Нової української школи. Один клас (за бажання батьків) буде працювати за програмою “Інтелект України”, адаптованою до вимог НУШ.

Детальна інформація про проекти на сайтах:

intellect-ukraine

та

nus.org.ua

Для зарахування в ліцей "Оріяна" потрібно подати:

Запис проводить заступник директора з НВР п.Ярославська Н.А. у середу, четвер з 16.00 до 18.00 год.

Оголошення!!!

Запрошуємо батьків майбутніх першокласників на батьківські збори, що відбудуться 20.02.2020р. в актовій залі школи о 18:00 год.

Для п’ятикласників планується відкриття класів з поглибленим вивченням англійської мови та з вивченням економіки.

Довідки за телефоном
222-41-05.

Ми на карті:


Цікаві посилання:

Osvita.com.ua
Osvita.ua
lviv-adm
intellect-ukraine.org